Gideon Hamerpagt

Aan de buitenkant zien we een onopvallende tussenwoning in de Boterbloemstraat in Bleskensgraaf. Achter de voordeur, of zo u wilt, achter de deur van de meterkast, is er in de achterliggende periode echter wel een heleboel veranderd. Deze woning is door de bewoner zelf geheel van het gas gehaald. Zowel de verwarming van het huis als het lekker warm douchen gebeurt op bijna alle dagen door de kracht van de zon. Een serie zonnepanelen en 60 heatpipes zorgen voor een duurzaam plaatje.

Lees hieronder verder het verhaal van Gideon, zijn ervaringen en wat hij zoal aan de woning heeft gedaan.

Genomen maatregelen

Voor Gideon Hamerpagt en zijn gezin was het duidelijk. Graag willen ze een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. We zullen zorg moeten dragen voor de wereld die we van onze Schepper hebben gekregen en hebben te onderhouden. Niet alleen voor hemzelf, maar zeker ook voor de 2 kinderen die het gezin heeft gekregen.

Een hernia zorgde ervoor dat Gideon langere tijd aan bed gekluisterd was. Dit was voor hem dan ook direct de mogelijkheid om zich uitvoeriger te verdiepen in de mogelijkheden van het meer duurzaam maken van zijn woning. Gideon: ‘Ik was net terug uit China. In de stad waar ik was, wonen 3.4 miljoen mensen. In deze stad kwam er geen zonlicht binnen, door de zware wolk van steenkooldampen die over deze stad heentrokken. Uiteindelijk was dit een belangrijke reden om zelf aan de slag te gaan. Op deze manier kunnen we de aarde niet langer belasten. Tegelijk kwamen er ook kansen, omdat we een dakkapel wilden gaan plaatsen en we toch ook met de technische installatie aan de slag moesten’.

Gideon startte met het inlezen in de mogelijkheden voor een warmtepomp. Toch was het alleen gaan gebruiken van een warmtepomp voor Gideon niet genoeg. ‘Ik wilde graag naar een meer geïntegreerd en optimaal afgestemd geheel van voorzieningen, om zo duurzaam mogelijk ons huis te  kunnen verwarmen, en tegelijk comfortabel te kunnen blijven leven.’

Zelf haalt Gideon veel plezier uit het instellen en inregelen van zijn technische installatie. En hier zit wat Gideon betreft ook de oproep voor de inwoners van Bleskensgraaf. Zet in op een goed afgesteld systeem. Hier is nog zoveel winst te behalen!

Dat Gideon zelf stevig heeft gewerkt aan het goed inregelen van zijn systeem is wel duidelijk. Door het aanschaffen en inregelen van de verschillende systemen is het gelukt om zijn woning aardgasvrij te maken.
‘Eigenlijk heb ik 3 systemen aan elkaar verbonden:
1) Verwarmen: Met behulp van een diepliggende vloerverwarming en warmtepompen verwarmt de woning. Om dit zo duurzaam mogelijk voor elkaar te krijgen zijn op het dakkapel 60 heatpipes neergelegd die het CV-buffervat zo vullen dat er voldoende capaciteit beschikbaar is om comfortabel te kunnen wonen.
2) Warm tapwater: Dezelfde heatpipes zijn continue warm water naar een boilervat aan het sturen. Deze zorgen ervoor dat de woning genoeg warm tapwater ter beschikking heeft.
3) Elektriciteit: Verder heeft de woning voldoende zonnepanelen die ervoor zorgen dat in de elektriciteitsbehoefte kan worden voorzien.’

Dat het door Gideon ontwikkelde systeem wellicht niet voor iedereen een eerstvolgende stap is, lijkt logisch. Dit is nog veel experimenteren en zelf uitdokteren. Dat lukt in deze woning goed, omdat de bewoner zelf zeer kundig is op dit gebied. Maar dan, voor de gemiddelde inwoner, wat zijn daar de beste vervolgstappen voor in Gideon zijn ogen?

‘De belangrijkste boodschap is dan toch wel. Ga starten! Begin, met de mogelijkheden die je hebt. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de duurzaamheidslening van de gemeente Molenwaard. Dit is een prachtige mogelijkheid om ook als er minder budget beschikbaar is toch grote stappen te maken. En dat maakt deze keuzes altijd interessant. Voor de familie Hamerpagt was hun bijdrage aan duurzaamheid de belangrijkste reden. Maar ook als financiële besparing je uitgangspunt is, is het aan te raden stappen te zetten op het besparen in energieverbruik of het zelf opwekken.
Zomaar enkele tips:

1) Start met een goede isolatie. Alle energie die je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken.

2) Laat uw CV waterzijdig inregelen (of doe dit zelf). Dit bespaart enorm veel gasverbruik, omdat uw installatie op dit moment waarschijnlijk onnodig gas verbruikt.

3) Staat u op het punt een woning te gaan (ver)bouwen, dan is vloerverwarming een passend advies. Dit zorgt namelijk voor een mogelijkheid om met laagtemperatuur uw huis optimaal te verwarmen. Dit is van belang voor optimaal rendement voor een warmtepomp.

4) Wek indien mogelijk zelf uw energie op. Van het gas af betekent meer elektriciteitsverbruik. Ik reken zelf met 9.7 Kwh per m3 gas, waarbij een warmtepomp het aantal Kwh kan halveren.

5) Zijn deze stappen te groot? Zet dan in op een hybridesysteem.

Binnenkort organiseert Duurzaam GraafStroom een moment waarop we ook deze woning kunnen kijken. Volg hiervoor de agenda op deze website.

Aanmelding nieuwsbrief
Blijf op de hoogte

Versturen

©2019 Duurzaam Graafstroom